İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı Tamamlandı


1 Eylül 2023

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu olarak 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin hemen ardından afet bölgelerine yapılabilecek yardım çalışmaları için, “biz nasıl bir fayda yaratabiliriz?” diye çıktığımız bu yolda, gönülden sağladığınız katkılar staj programını çok kısa zamanda hayata geçirebilmemizi sağladı.

Eylül ayında tamamlanan “İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı”yla toplam 12 ilden, 50 mimarlık öğrencisine, 35 üye mimarlık ofisinde staj imkanı sağladık, bu öğrencilerin mesleki gelişimini destekleyen geziler düzenledik.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği - İstanbulSMD’nin 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen mimarlık öğrencilerine destek olmak amacıyla başlattığı “İstanbulSMD 11 + 1 Destek Staj Programı” kapsamında; 12 ilden gelen 50 öğrencinin zorunlu stajı, programa destek veren 35 mimarlık ofisinde gerçekleştirilmiştir. Program dernek üyesi ofislerin katkısı, ilgili üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıklarının koordinasyonu ve dernek iletişim ağında bulunan firmaların destekleriyle hayata geçirilmiştir.

Kapsam

Staj programı; deprem afet bölgesinde yer alan Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa illerinde bulunan üniversitelerde mimarlık eğitimi gören ya da bölgede ikamet ederek İstanbul’daki okullarda mimarlık eğitimini devam ettiren, zorunlu ofis stajı sorumluluğu bulunan 3. ve 4. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır.

Amaç

Staj programıyla; ülkemizin yaşadığı büyük afette kayıplar yaşayan, eğitimleri sekteye uğrayan mimarlık öğrencilerinin mesleki eğitimlerine katkıda bulunulması amaçlanmıştır.

Hedef

Program ile staja katılan öğrencilerin; meslek çalışmalarına dahil edilmeleri, mimari alanda kazanımlarının artırılması ve staj süresince depremin yarattığı olumsuz etkilerden uzaklaşmalarını sağlayarak, sosyal hayatın içerisinde yeniden yer almaları için desteklenmeleri hedeflenmiştir.

Adımlar

İstanbulSMD bu proje için, 2023 yaz dönemi stajlarında ek kontenjan açılması yönünde üyelerine çağrıda bulunmuştur. Program kapsamında, 11 il ve İstanbul’da bulunan tüm üniversitelerin mimarlık bölüm başkanlıklarıyla iletişime geçilmiş, desteğe ihtiyaç duyan ve programa katılmak isteyen aday öğrencilerin listeleri bu şekilde oluşturulmuştur. Öğrencilerin staj yerleri; staj dönemi tercihleri ve mimarlık ofisleri eşleştirilerek kura yöntemi ile belirlenmiş ve katılımcılara duyurulmuştur.

Mesleki Gelişim Programları

Program kapsamındaki öğrenciler yaz dönemi boyunca 3 ayrı grup halinde İstanbul’a gelerek, ilgili mimarlık ofislerinde stajlarını tamamlamışlardır. Stajın yanı sıra mesleki gelişimin desteklenmesi amacıyla, öğrenciler ile mimarlık ofislerini bir araya getiren çeşitli etkinlikler de organize edilmiştir. Petra The Flooring Co.sponsorluğunda showroom ziyareti ve akşam buluşması, Vitra sponsorluğunda İstanbul Modern gezisi, Şişecam sponsorluğunda Şişecam Bilim Teknoloji ve Tasarım Merkezi gezisi ve STO Showroom ziyareti gerçekleştirilmiştir.

Destekçiler

Aşağıda isimleri yer alan 35 İstanbulSMD üyesi mimarlık ofisi ek kontenjan açarak öğrencilere destek vermiştir:

·   Adnan Kazmaoğlu - Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi

·   Ali Derya Dostoğlu & Uğur Özer - Studio Per Se

·   Burak Pekoğlu - BINAA

·   Burak Pelenk - Buda Mimarlık

·   Burak Ünder - UNDER Mimarlık

·   Bünyamin Derman - DB Mimarlık

·   Cem Sorguç - CM Mimarlık

·   Durmuş Dilekci - DDA

·   Ertun Hızıroğlu & Ali Hızıroğlu - ERA Mimarlık

·   Esin Tercan - Norm Mimarlık

·   Görkem Volkan - GVDS

·   H. Ertuğ Uçar - TEĞET

·   Hakan Demirel - Hakan Demirel Mimarlık

·   Hasan Basri Hamulu – Pimodek 

·   İpek Baycan - İpek Baycan Mimarlık

·   Kerem Piker - KPM

·   Kerim Miskavi - MAS Mimarlık

·   Kurtul Erkmen - KG Mimarlık

·   Lütfü Ünver & Ebru Ünver Karaer - İltay Mimarlık

·   Mehmet Emin Çakırkaya & Dilgün Saklar - Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı

·   Melike Altınışık - MAA

·   Murat Şahin - PDG Mimarlar

·   Mustafa Toner - Toner Mimarlık

·   Oğuzhan Aydın & Sinan Tuncer - Lift Studio

·   Sabri Paşayiğit - SPDO

·   Salih Küçüktuna & Fikret Sungay - PIN Architects

·   Serter Karataban - Team Fores 

·   Sevilay Uğur Çekim & Abdurrahman Çekim - Baraka Mimarlık

·   Seyhan Özdemir – Autoban

Öğrenci seçimi tarafında koordinasyon desteği üniversite bölüm başkanlıkları tarafından verilmiştir. 

ArchNetwork projeye fon bulma gönüllüsü olarak katkıda bulunmuştur. Yapı malzeme şirketlerinden proje Alumil, Asaş Alüminyum, Botam Yapı Grubu, Günsan, Kilsan, Petra The Flooring Co., Samet, STAC ve VitrA firmaları maddi kaynak yaratılması konusunda değerli katkılarda bulunmuşlardır.

İstanbulSMD 11+1 Destek Staj Programı Sonuç Raporu'na bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz