SMD'ler Deprem ve Mimarlık Çalıştayı'nda Bir Araya Geldi


27 Şubat 2023

Türkiye’de faaliyet gösteren Serbest Mimarlar Dernekleri’nin ortak girişimiyle gerçekleşen SMD’ler Çalıştayı "Deprem ve Mimarlık" teması ile Kalebodur desteğiyle 4 Mart Cumartesi günü TSMD Mimarlık Merkezi'nde gerçekleşti. İstanbulSMD yönetim kurulu üyeleri ve gönüllü üyeleri ile birlikte TürkSMD, İzmirSMD, BursaSMD, AkdenizSMD ve kuruluş aşamasında olan MuğlaSMD’den temsilciler ve farklı disiplinlerden gönüllülerden oluşan 120 kişi 4 farklı konu halinde öncelikli konuları belirledi ve sonuçlar hibrit bir oturumda tartışmaya açıldı. 

Çalıştay depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın anısına yapılan bir dakikalık sessizlik ile başladı ve açılış konuşmaları ile devam etti. Çalıştayın kapsamı ve yöntemi Çalıştay Koordinatörü Tülin Çetin tarafından katılımcılara aktarıldı. Afet bölgesini ziyaret eden üyelerin fotoğrafları eşliğinde çalıştayın konularını paylaşan Çalıştay Moderatörü Prof. Dr. Abdi Güzer’in ardından katılımcılara aşağıdaki konularda çalışmak üzere gruplara ayrıldı.

  • Duyuru, bilgilendirme, tanıtım, eğitim ve farkındalık yaratma çalışmaları
  • Deprem bölgesine yönelik çalışmalar 
  • Geçici / kalıcı yerleşimlerin yapımına yönelik çalışmalar
  • Yapı üretim sisteminin komple iyileştirilmesine yönelik çalışmalar

Çalıştayda deprem felaketi ile yaşanan sorunlar, 4 paralel oturumda farklı boyutları ile ele alındı; grup çalışmalarının sonunda öncelikler / sorunlar / çözüm önerileri içeren bir taslak çıkarılarak hibrit bir oturumda kamuoyu ile paylaşıldı. 

İstanbulSMD’den Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hızıroğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevilay Uğur Çekim, Yönetim Kurulu Üyeleri Görkem Volkan ve Kurtul Erkmen, asil üyeler Cafer Bozkurt ve Bican Tuğberk ile İletişim Koordinatörü Nurullah Kaya’nın katıldığı çalıştayın sonuç raporuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.